Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

PROJEKT FINANCIRA:

Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 


DETALJI PROJEKTA:

Kineziološki fakultet i specijalna bolnica Sveta Katarina će razviti poslijediplomski specijalistički studij prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda na engleskom jeziku iz područja biomedicine i zdravstva u trajanju od 11 kolegija, za hrvatske i strane studente koristeći nove tehnologije (e-kolegiji, digitalni materijali) i tako pridonijeti rješavanju problema manjka programa u ovom području kao i internacionalizaciji visokog obrazovanja i relevantnosti za tržište rada te mobilnosti.

Studenti će steći konkurentne kompetencije za rad u sektorima zdravlja i sporta u RH i EU, gdje postoji stalna potreba za ovim stručnjacima.


Obavijesti
Snimljeni video materijali za...

 Tijekom lipnja i srpnja 2021. organizirano je snimanje najava predmeta, opreme i didaktičkih materijala za potrebe novog sveučilišnog specijalističkog studijskog programa Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda. Nositelji predmeta su uz pomoć demonstratora predstavili i opremu koja je nabavljena u okviru projekta, a planirana je za korištenje u nastavi na predmetima predloženog studijskog programa. Osim najava predmeta na Kineziološkom fakultetu, organizirano je snimanje i sa izvoditeljima studija iz Specijalne bolnice Sv. Katarina i sa Medicinskog fakulteta u Osijeku.    

 

 

 

Epidemiological frame of the...

All participants of the Satellite Symposium Prevention and Rehabilitation of Sports Injuries are obliged to provide valid EU COVID 19 passport. As you probably already know passport implies one of three types of protection: Vaccination, Negative test certificate (not older than 48 hours) or Recovery certificate. Recovery certificate in Croatia implies that you have recovered from COVID 19 in past nine months. If you don’t have Vaccination or Recovery certificate you can test for COVID 19 with PCR or Rapid Antigen test and if the result is negative, you are free to participate at the conference. Organization and fee coverage of testing for COVID 19 is entirely on the participant. All the information about testing in Opatija can be found on this LINK. For the participants accommodated in Satellite Symposium venues the technical organizer of the Satellite Symposium will provide voucher and testing price will be 40,00 HRK. Otherwise, testing is 125,00 kn. Nearest testing point to the hotel Ambasador is located 2 minutes from the hotel at the address Ive Kaline 2 (annex of the hotel Belvedere). Stay safe and see you in Opatija!

Studijski program i projekt Razvoj i...

U sklopu 29. Ljetne škola kineziologa, koja se je održala u  Hotelu Kolovare u Zadru, od 24. do 26. lipnja 2021., predstavljen je novi studijski program Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda na engleskom jeziku.

Studijski program i projekt Razvoj i izvedba sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda na engleskom jeziku u Zadru su predstavile voditeljica studija izv. prof. dr. sc. Sanja Šalaj i Nikolina Bestić. Tijekom predstavljanja studija prikupljeni su potpisi zainteresiranih budućih studenata za sudjelovanje u pilot provedbi studijskog programa Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda na engleskom jeziku koja je planirana 15. - 19. rujna 2021. godine u Opatiji.

Satellite Symposium Prevention and...

During 9th INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON KINESIOLOGY that Faculty of Kinesiology organizes in September 15-19, 2021, Opatija, Croatia we are going to pilot our new study programme. Satellite Symposium Prevention and Rehabilitation of Sport injuries - News - INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE ON KINESIOLOGY (unizg.hr)

Satellite Symposium Prevention and Rehabilitation of Sport injuries is organized as a two day presentation of University Postgraduate Specialist Study Programme that Faculty of Kinesiology University of Zagreb is establishing with Faculty of Medicine Josip Juraj Strossmayer University of Osijek and Specialty hospital St. Catherine.

This postgraduate study is going to be international and interdisciplinary, open for students who have completed the university study of kinesiology, physiotherapy or medicine. Satellite Symposium Prevention and Rehabilitation of Sport injuries is going to be held in Hotel Ambasador, Opatija on September 16th and 17th, lead by invited lecturer Prof. Tom Meyer, MD, PhD. and other lecturers - teachers at future Postgraduate study, and participants of the Conference. 

Participation in this Satellite Symposium is free of charge and it is open for everyone who would like to be a future student at our new Study, but also to current students just interested in the topic. Lectures and workshops will be organized as they would be for graduate students. 

Due to epidemiological reasons, number of participants is limited and previous registration is needed. You can register by fulfilling the application form below and sending it to email znanost@kif.hr. 

Application form

PROGRAM OF THE SATELLITE SYMPOSIUM Prevention and Rehabilitation of Sport injuries in Opatija

Brochure of the Study programme

Elaborat predan na MZO i Agenciju za...

Elaborat Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija PREVENCIJA I REHABILITACIJA SPORTSKIH OZLJEDA rezultat je niza sastanaka radne skupine, fokus grupa bivših studenata – kineziologa, fizioterapeuta i liječnika te poslodavaca u navedenim područjima.

Poslijediplomski specijalistički studijski program predlaže se na temelju prepoznate nedostatnosti u području specijalističkih programa prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda koja trenutno postoji u visokoobrazovnom sektoru u Republici Hrvatskoj i EU. Osim toga postoji potreba u društvu za studijskim programom kakav nudimo. Kako područje kineziologije, osim u sportu, ima u posljednje vrijeme sve veći značaj i u rekreaciji, a posebno tjelesnoj aktivnosti povezanoj sa zdravljem, potreba za znanstveno educiranim stručnjacima u tom području raste. Ako se uzme u obzir da su pokazatelji morbiditeta i mortaliteta u nekoj populaciji više ovisni o sedentarnome načinu života nego o brojnim drugim rizicima (npr. pušenje, debljina, visoki tlak), tada je uloga kontinuirane sportske aktivnosti ali i cjeloživotnog kretanja i vježbanja koje nije prekinuto ozljedom neizmjerno važna i u ekonomskom smislu (smanjenje broja ozljeda, stopa bolovanja, troškova liječenja, radne učinkovitosti zaposlene populacije i slično).

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ovim studijskim programom nudi kvalitetan i tržištu rada prilagođen Studij koji će adekvatno odgovoriti na kontinuirano rastuću potrebu za znanstveno i stručno educiranim kadrovima u tom području.

Obzirom da prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda mora imati interdisciplinarni pristup i u realnoj sportskoj praksi, jednako tako planira se i ustrojstvo ovog studijskog programa. Kako bi se omogućila kvalitetna izobrazba kandidata i provedba ovog studija, kao partnerske institucije u organiziranju i provođenju studija uključeni su Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Klinika za ortopediju i traumatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Specijalna bolnica Sv. Katarina koje sa svojim kadrovskim i materijalnim resursima čini važan dio ovog studijskog programa i edukacije studenata u području prevencije, a osobito rehabilitacije sportskih ozljeda na temelju velikog iskustva i prakse upravo u vrhunskom sportu.

Ovaj interdisciplinarni studijski program sastoji se od dva semestra nastave u devet obveznih, jednog razlikovnog, dva izborna predmeta, kliničke prakse, sportske prakse i završnog specijalističkog rada u ukupnom fondu od 360 sati odnosno 60. Nakon što je Elaborat predan na Sveučilište u Zagrebu, prošao je potrebne recenzije i ishodio mišljenja vijeća područja poslan je na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agenciji za visoko obrazovanje sa zahtjevom za upis u Upisnik studijskih programa.

Projekt predstavljen na 60....

Kineziološki fakultet ove godine svečano je obilježio 60 godina djelovanja i rada. Od osnutka 1959. godine Kineziološki fakultet je iznjedrio značajan broj stručnjaka koji danas rade u području sporta diljem svijeta. Više od pet tisuća njih danas kao kineziolozi rade u brojnim profesijama kojima je cilj zdraviji i aktivniji život svih nas. Neki od njih olimpijski su pobjednici, vrhunski treneri ili pak profesori kojih se rado sjećamo sa satova tjelesne i zdravstvene kulture.

20. studenog 2019. godine na svečanu proslavu 60. obljetnice došli su brojni prijatelji i suradnici Kineziološkog fakulteta iz zemlje i inozemstva.

Povodom obilježavanja 60. obljetnice voditeljici projekta Razvoj i izvedba poslijediplomskog specijalističkog studija Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda, doc.dr.sc. Sanji Šalaj, uručeno je priznanje za međunarodne i nacionalne projekte.

 

 

 

Projekt predstavljen na Sveučilištu u...

17. prosinca 2018. u auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljeni su projekti sastavnica koje su dobile bespovratna sredstva u okviru poziva UP.03.1.1.02. Internacionalizacija visokoga obrazovanja iz Europskoga socijalnoga fonda, operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.u svrhu poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja kroz internacionalizaciju.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu, konferenciji za novinare nazočili su dekani i prodekani te voditelji projekata u području internacionalizacije koji su predstavljeni.

Bespovratna sredstva za provedbu projekata u području internacionalizacije dobilo je 12 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu među kojima je i projekt Kineziološkog fakulteta koji je predstavila prodekanica za znanost doc.dr.sc. Sanja Šalaj.

http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/predstavljeni-projekti-fakulteta-sveucilista-u-zagrebu-u-podrucju-internacionalizacije/

Održane fokus grupe bivših studenata...

12. prosinca 2018. godine na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru projekta Razvoj i izvedba poslijediplomskog specijalističkog studija Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda na engleskom jeziku okupili smo bivše studente i poslodavce kako bi nam pomogli u izradi što kvalitetnijeg studijskog programa.

Diplomirani kineziolozi, liječnici i fizioterapeuti raspravljali su o:

  1. Budućim radnim mjestima (zanimanjima) studenata s poslijediplomskim sveučilišnim studijem „Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda“ na kojima bi mogli ostvariti prednost na tržištu rada, odnosno gdje će naši polaznici biti prepoznati kao stručnjaci,
  2. Ključnim kompetencijama i vještinama vezanim uz prevenciju i rehabilitaciju sportskih ozljeda koje su budućim studentima potrebne za ispunjavanje radnih zadataka u tim zanimanjima, odnosno što trebaju znati i moći raditi,
  3. Kompetencijama koje diplomiranim kineziolozima nedostaju ili ne postoje, odnosno za kojima postoji potreba i koje treba razvijati u studijskom programu „Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda“, konkretno, što nisu naučili na diplomskom studiju kineziologije.

Provedena je i radionica u kojoj se raspravljalo o udjelu tema i njihovoj zahtjevnosti kao i načinu provođenja nastave (e-učenje, praksa, teorijska i praktična nastava), a naši alumni su na kraju dali dodatne vlastite prijedloge unapređenja kvalitete ovog studijskog programa.