Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

PROJEKT FINANCIRA:

Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 


DETALJI PROJEKTA:

Kineziološki fakultet i specijalna bolnica Sveta Katarina će razviti poslijediplomski specijalistički studij prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda na engleskom jeziku iz područja biomedicine i zdravstva u trajanju od 11 kolegija, za hrvatske i strane studente koristeći nove tehnologije (e-kolegiji, digitalni materijali) i tako pridonijeti rješavanju problema manjka programa u ovom području kao i internacionalizaciji visokog obrazovanja i relevantnosti za tržište rada te mobilnosti.

Studenti će steći konkurentne kompetencije za rad u sektorima zdravlja i sporta u RH i EU, gdje postoji stalna potreba za ovim stručnjacima.


Elaborat predan na MZO i Agenciju za...

Elaborat Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija PREVENCIJA I REHABILITACIJA SPORTSKIH OZLJEDA rezultat je niza sastanaka radne skupine, fokus grupa bivših studenata – kineziologa, fizioterapeuta i liječnika te poslodavaca u navedenim područjima.

Poslijediplomski specijalistički studijski program predlaže se na temelju prepoznate nedostatnosti u području specijalističkih programa prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda koja trenutno postoji u visokoobrazovnom sektoru u Republici Hrvatskoj i EU. Osim toga postoji potreba u društvu za studijskim programom kakav nudimo. Kako područje kineziologije, osim u sportu, ima u posljednje vrijeme sve veći značaj i u rekreaciji, a posebno tjelesnoj aktivnosti povezanoj sa zdravljem, potreba za znanstveno educiranim stručnjacima u tom području raste. Ako se uzme u obzir da su pokazatelji morbiditeta i mortaliteta u nekoj populaciji više ovisni o sedentarnome načinu života nego o brojnim drugim rizicima (npr. pušenje, debljina, visoki tlak), tada je uloga kontinuirane sportske aktivnosti ali i cjeloživotnog kretanja i vježbanja koje nije prekinuto ozljedom neizmjerno važna i u ekonomskom smislu (smanjenje broja ozljeda, stopa bolovanja, troškova liječenja, radne učinkovitosti zaposlene populacije i slično).

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu ovim studijskim programom nudi kvalitetan i tržištu rada prilagođen Studij koji će adekvatno odgovoriti na kontinuirano rastuću potrebu za znanstveno i stručno educiranim kadrovima u tom području.

Obzirom da prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda mora imati interdisciplinarni pristup i u realnoj sportskoj praksi, jednako tako planira se i ustrojstvo ovog studijskog programa. Kako bi se omogućila kvalitetna izobrazba kandidata i provedba ovog studija, kao partnerske institucije u organiziranju i provođenju studija uključeni su Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Klinika za ortopediju i traumatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Specijalna bolnica Sv. Katarina koje sa svojim kadrovskim i materijalnim resursima čini važan dio ovog studijskog programa i edukacije studenata u području prevencije, a osobito rehabilitacije sportskih ozljeda na temelju velikog iskustva i prakse upravo u vrhunskom sportu.

Ovaj interdisciplinarni studijski program sastoji se od dva semestra nastave u devet obveznih, jednog razlikovnog, dva izborna predmeta, kliničke prakse, sportske prakse i završnog specijalističkog rada u ukupnom fondu od 360 sati odnosno 60. Nakon što je Elaborat predan na Sveučilište u Zagrebu, prošao je potrebne recenzije i ishodio mišljenja vijeća područja poslan je na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agenciji za visoko obrazovanje sa zahtjevom za upis u Upisnik studijskih programa.

Popis obavijesti