Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Rezultati novog globalnog istraživanja osporavaju općeprihvaćeno mišljenje da je urbanizacija glavni krivac za globalnu epidemiju pretilosti. NCD-RisC kolaboracija, konzorcij od preko 1000 znanstvenika, u sklopu kojeg djeluju i nastavnici Kineziološkog fakulteta Maroje Sorić i Marjeta Mišigoj-Duraković, analizirao je podatke o izmjerenoj visini i težini tijela više od 112 milijuna odraslih osoba u urbanim i ruralnim područjima 200 zemalja i teritorija između 1985. i 2017. godine. Studija objavljena u prestižnom časopisu Nature, usporedila je indeks tjelesne mase (BMI) odraslih osoba u urbanim i ruralnim područjima od 1985. do 2017. godine, a podaci otkrivaju da se od 1985. godine prosječni BMI u ruralnim područjima povećao za 2,1 kg/m2 i kod žena i kod muškaraca, dok je u gradovima porast iznosio 1,3 kg/m2 kod žena i 1,6 kg/m2 kod muškaraca.

Ovakvi trendovi doveli su do zapanjujućih promjena u geografiji debljine tijekom protekla tri desetljeća. Prije 30-ak godina urbani muškarci i žene imali su veći BMI nego njihovi ruralni kolege u više od tri četvrtine zemalja svijeta. Tijekom vremena, jaz između urbanog i ruralnog BMI-a u mnogima od tih zemalja smanjio se ili čak preokrenuo. Autori studije sugeriraju da je to vjerojatno povezano s nekim nedostacima suvremenog života izvan gradova kao što su niži dohodak i obrazovanje, ograničena dostupnost i viša cijena zdrave hrane, ali i manje mogućnosti za tjelesnu aktivnost i vježbanje.

Popis obavijesti


Korisni linkovi


Studijski centar za izobrazbu trenera

Kinesiology

erasmus

 


Obavijest

Poštovani posjetitelji KIF WEB-a,

Molimo Vas da nam dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije, te ukoliko imate prijedloge i sugestije javite nam na webmaster(at)kif.hr.

Hvala!