Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

PROJEKT FINANCIRA:

 


DETALJI PROJEKTA:

Naziv projekta: Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji

Šifra projekta pri HRZZ:  9926

Ime voditelja projekta: prof. dr. sc. Marjeta Mišigoj-Duraković

Ime ustanove domaćina projekta: Sveučilište u Zagrebu, Kineziološki fakultet

Trajanje projekta: 01.12.2016 - 30.11.2020


Ciljevi istraživanja

Tjelesna aktivnost

Sudionici  ispunjavaju nekoliko upitnika koji će nam dati odgovore na pitanja o količini i vrstama aktivnostima kojima se bave, motivima za vježbanje, ali i preprekama za bavljenje aktivnošću.

Uz to, u nekima od škola djeca nose monitor tjelesne aktivnosti Sensewear Armband (Bodymedia inc., USA) tijekom 5 dana  koji uključuju i dane vikenda. Ovaj multi-senzorski uređaj temeljem mjerenja fizioloških parametara (longitudinalna i transverzalna akceleracija, temperatura kože, temperatura u okolini tijela, galvanički otpor kože, disipacija topline), prikupljenih s četiri senzora, procjenjuje dnevnu energetsku potrošnju te trajanje i intenzitet tjelesne aktivnosti. Na taj način dobivamo objektivne podatke o razini tjelesne aktivnosti sudionika kao i o dnevnim i tjednim obrascima aktivnosti.

Prehrana

Prehrambene navike ispituju se metodom 24-h prisjećanja. Kroz kratki, 15-minutni intervju bilježe se vrsta i količina namirnica konzumiranih tijekom jednog dana. Također se vodi računa o mjestu, vremenu i kontekstu konzumiranja obroka.

Zdravlje

Sudionici  ispunjavaju upitnik o doživljaju vlastitog zdravlja i kvalitete života. Drugi dio upitnika posvećen je mentalnom zdravlju djece, točnije njihovom ponašanju, odnosu s vršnjacima i emocionalnim problemima.

Osim toga, mjeri  se tjelesna težina, visina i opseg trbuha koji nam pomažu da procjenimo status uhranjenosti naših sudionika.

U sličnu svrhu mjerimo i nabore na koži koji procjenjuju količinu masnog tkiva u tijelu.

Naposlijetku, mjeri se i arterijski krvni tlak koji je najvažniji rizični faktor za razvoj kroničnih srčano-žilnih bolesti.

Roditelji

Važan dio istraživanja su i roditelji naših sudionika. Kroz kratke upitnike saznajemo o razini tjelesne aktivnosti roditelja,  njihovom statusu uhranjenosti te koliko im je važna tjelesna aktivnost njihove djece. Ovim putem ćemo analizirati i kakva je veza socio-ekonomskog statusa obitelji i životnih navika djece.

Novosti u 2015.

Uz stalna mjerenja, u drugom smo valu uspjeli izmjeriti još neke vrlo zanimljive karakteristike naših sudionika:

1.fitnes 

izmjerili smo kolika je kardiorespiracijska izdržljivost naših sudionika tako da smo ih natjerali da  trče simo-tamo dok im se nije zavrtjelo. Zatim smo izmjerili kolika im je mišićna izdržljivost prisilivši ih da rade trbušnjake. Na kraju smo vidjeli i kolika im je gipkost donjeg dijela leđa i nogu.

2. funkcionalni  pokret

napravili smo test probira funkcionalnog pokreta. Ovo je zapravo skup od 7 testova namijenjenih detektiranju ograničenja ili asimetrija pri nekim fundamentalnim obrascima kretanja. Potpuna funkcionalnost pokreta nužna je za sigurno i ugodno bavljenje tjelesnom aktivnošću.

Novosti u 2017.

U trećem i četvrtom valu mjerenja pozabavili smo se i ozljedama te adolescentima koji boluju od pojedinih alergijskih bolesti.