Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Repozitorij
Repozitorij je prazan
Obavijesti

Laboratorij za motorički razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je 10. lipnja, 2017. g. prvu konferenciju MOTORIČKA ZNANJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI i predstavljanje rezultata istraživanja (grad Zagreb) u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost. Predavači na konferenciji suradnici su na projektu Motorička znanja djece predškolske dobi sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te suradnici iz osnovnih škola i dječjih vrtića. Konferenciju je posjetilo 170 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Projekt predstavljen na Beijing Sport...

U okviru suradnje Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Beijing Sport Universityja (BSU) te programa razmjene nastavnih djelatnika Foreign Experts Inviting program, doc.dr.sc. Sanja Šalaj boravila je u Kini na BSU-u od 26.11.2016.g. do 02.12.2016.g. U navedenom periodu održala je 4 sata predavanja studentima i studenticama doktorskog studija. U prvom predavanju predstavljen je projekt HRZZ "Motorička znanja djece predškolske dobi" dok je drugom predavanju tema Znanstvene osnove dugoročnog planiranja i programiranja treninga. Na predstavljanju projekta prisustvovali su osim studenata i nastavnici i istraživači zaiteresirani za slična područja. Predavanje je u okviru svojeg modula organizirala Prof. LUO Dongmei sa BSU’s Physical Education School, koja je voditeljica projekta “Research on the Evaluation Mechanism and Measures of Pre-school Children’s Physical Activity” a kojeg podupire Beijing’s 12th “Five-year” Program of Education and Science. Nakon pitanja i diskusije, zaključeno je kako je hrvatski projekt o motoričkim znanjima djece jako koristan te vrlo zanimljivo i interdisciplinarno postavljen. 

 

Provedba mjerenja u zagrebačkoj...

U odabranim dječjim vrtićima određeni su koordinatori za provođenje mjerenja koji su različite materijale i sastanke educirali odgajatelje što slijedi u godini provođenja projekta. Raspored mjerenja bio je prilagođen rasporedu vrtićkih aktivnosti i predviđen za period od ožujka do svibnja 2016. godine. U svim dječjim vrtićima organizirani su roditeljski sastanci na kojima se roditelje upoznavalo s ciljevima projekta i njegovom provedbom te je zatražena prismena suglasnost za njihovo i sudjelovanje njihovog djeteta u istraživanju. Po ispunjavanju suglasnosti i anketa od strane roditelja u narednih dva tjedna je organizirano mjerenje motoričkih znanja. Tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja provedena su mjerenja motoričkih znanja djece koja su u tom trenutku pohađala dječje vrtiće izabrane u uzorkovanju. U ovom razdoblju izmjereno je ukupno 270 djece u testu BOT2, i 310 djece u testu TGMD2.

POZIV NA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Pozivamo studente koji su zainteresirani za rad s djecom predškolske dobi da se uključe kao mjerioci i pomoćnici u vođenju programa vježbanja u projekt Kineziološkog fakulteta „MOTORIČKA ZNANJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI“ kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost, voditeljice dr.sc. Sanje Šalaj. Projekt traje do 2018. godine, a kroz edukacije i mjerenja motoričkih znanja djece u dječjim vrtićima u okolici Zagreba, Splitu i Osijeku studenti će učiti o važnosti kvalitete kretanja i motoričkih znanja predškolske djece i kako ih mjeriti. Ove akademske godine provodit će se i programi vježbanja u dječjim vrtićima u kojima će studenti sudjelovati kao asistenti kineziologu i odgajatelju.

Pitanja i prijave na e-mail: motoricki.razvoj@kif.hr