Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Repozitorij
Repozitorij je prazan
Obavijesti
ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA...

ČETVRTA ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA MOTORIČKA ZNANJA DJECE održana je 31. kolovoza 2018. u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija je predstavila završne rezultate projekta Hrvatske zaklade za znanost „Motorička znanja djece predškolske dobi“ koji je vodila doc. dr. sc. Sanja Šalaj te je bila otvorena i za prijavu radova po različitim stručnim temama koje su u vezi s kretanjem i vježbanjem djece. 

Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Na konferenciji je prisustvovalo oko 200 sudionika, a objavljen je i zbornik radova Motorička znanja djece.

ODRŽANA KONFERENCIJA MOTORIČKA ZNANJA...

Laboratorij za motorički razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu organizirao je 3. konferenciju MOTORIČKA ZNANJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI. Predstavljeni su rezultati istraživanja u okviru projekta UIP-2014-09-5428 Hrvatske zaklade za znanost za SPLITSKU MAKROREGIJU.

Djeca su mjerena u 4 dječja vrtića u gradskim i ostalim naseljima sa dvije baterije testova za procjenu motoričkih znanja 2017. godine.

Konferencija je održana 18. lipnja, 2018. godine u 14:00 sati na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a teme koje su predstavljene od strane kineziologa dat će praktične smjernice mjerenja motoričkih znanja i tjelesne aktivnosti djece te programiranja kinezioloških aktivnosti u različitim uvjetima u sustavu odgoja i obrazovanja i sporta.

O konferenciji je medijski izvijestio  TV Jadran, a cijeli video možete pogledati ovdje.

ODRŽANA KONFERENCIJA MOTORIČKA ZNANJA...

U organizaciji Laboratorija za motorički razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 15. lipnja 2018. godine održana je 2. konferencija pod nazivom MOTORIČKA ZNANJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja za Riječku makroregiju u okviru projekta HRZZ. Istraživanje je uključilo četiri dječja vrtića iz riječke makroregije (područje koje uključuje Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju), po dva vrtića u gradovima i dva u manjim mjestima, a rezultati istraživanja pokazali su da djeca već u predškolskoj dobi previše sjede i premalo se kreću.

O konferenciji je medijski izvijestio i Radio Rijeka.

 

MJERENJA MOTORIČKIH ZNANJA DJECE U...

Mjerenja djece u Riječkoj makroregiji provedena su u dva dječja vrtića u gradskim naseljima i u dva dječja vrtića u ostalim naseljima. S ovim mjerenjima u Rijeci, završili smo sve regije u Hrvatskoj, a manja dopuna mjerenja očekuje nas još u okolici Zagrebačke makroregije. U vrtićima smo prekrasno dočekani! Ono što je specifično za ovu regiju jest da se većina sportskih programa provodi izvan dječjih vrtića u sportskim klubovima uglavnom u gradu Rijeci. 

PROVOĐENJE PROGRAMA ZA UNAPREĐENJE...

Osim intervencijskih programa u dva dječja vrtića pod vodstvom kineziologa, i uz dodatne radionice fine motorike i informiranja roditelja u kojem sudjeluje približno 300 djece, u intervencijskom programu ove godine uključeno je oko 700 djece:

kroz programske smjernice i konzultacije tijekom pedagogške godine provest će se sljedeći programi 1) „VJEŽBAM PRSTIĆIMA“ dodatni program razvoja fine motorike, 2) „ZNAM SE KRETATI“ program tjelesnog vježbanja (program razvoja motoričkih znanja u terminu redovnog vježbanja s djecom) 3) „AKTIVNO OD JUTRA!“ program u kojem djeca svakodnevno provode 15 minutna razgibavanja i vježbe koordinacije i jakosti u odgojnoj skupini, 4) „SPORTSKI CENTAR“ prostor odgojne skupine pretvoren u kutak za vježbanje, dostupan djeci , a za je ponuđen inicijalni prijedlog organizacije odnosno kreiranja centra. 

Provođenje intervencija predviđa se od polovice listopada do svibnja sa određenim odstupanjima ovisno o vrtiću. Odgojitelji su educirani za inicijalna i finalna mjerenja motoričkih znanja i sposobnosti djece. 

Laboratorij za motorički razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je 10. lipnja, 2017. g. prvu konferenciju MOTORIČKA ZNANJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI i predstavljanje rezultata istraživanja (grad Zagreb) u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost. Predavači na konferenciji suradnici su na projektu Motorička znanja djece predškolske dobi sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te suradnici iz osnovnih škola i dječjih vrtića. Konferenciju je posjetilo 170 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Projekt predstavljen na Beijing Sport...

U okviru suradnje Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Beijing Sport Universityja (BSU) te programa razmjene nastavnih djelatnika Foreign Experts Inviting program, doc.dr.sc. Sanja Šalaj boravila je u Kini na BSU-u od 26.11.2016.g. do 02.12.2016.g. U navedenom periodu održala je 4 sata predavanja studentima i studenticama doktorskog studija. U prvom predavanju predstavljen je projekt HRZZ "Motorička znanja djece predškolske dobi" dok je drugom predavanju tema Znanstvene osnove dugoročnog planiranja i programiranja treninga. Na predstavljanju projekta prisustvovali su osim studenata i nastavnici i istraživači zaiteresirani za slična područja. Predavanje je u okviru svojeg modula organizirala Prof. LUO Dongmei sa BSU’s Physical Education School, koja je voditeljica projekta “Research on the Evaluation Mechanism and Measures of Pre-school Children’s Physical Activity” a kojeg podupire Beijing’s 12th “Five-year” Program of Education and Science. Nakon pitanja i diskusije, zaključeno je kako je hrvatski projekt o motoričkim znanjima djece jako koristan te vrlo zanimljivo i interdisciplinarno postavljen. 

 

Provedba mjerenja u zagrebačkoj...

U odabranim dječjim vrtićima određeni su koordinatori za provođenje mjerenja koji su različite materijale i sastanke educirali odgajatelje što slijedi u godini provođenja projekta. Raspored mjerenja bio je prilagođen rasporedu vrtićkih aktivnosti i predviđen za period od ožujka do svibnja 2016. godine. U svim dječjim vrtićima organizirani su roditeljski sastanci na kojima se roditelje upoznavalo s ciljevima projekta i njegovom provedbom te je zatražena prismena suglasnost za njihovo i sudjelovanje njihovog djeteta u istraživanju. Po ispunjavanju suglasnosti i anketa od strane roditelja u narednih dva tjedna je organizirano mjerenje motoričkih znanja. Tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja provedena su mjerenja motoričkih znanja djece koja su u tom trenutku pohađala dječje vrtiće izabrane u uzorkovanju. U ovom razdoblju izmjereno je ukupno 270 djece u testu BOT2, i 310 djece u testu TGMD2.

POZIV NA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Pozivamo studente koji su zainteresirani za rad s djecom predškolske dobi da se uključe kao mjerioci i pomoćnici u vođenju programa vježbanja u projekt Kineziološkog fakulteta „MOTORIČKA ZNANJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI“ kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost, voditeljice dr.sc. Sanje Šalaj. Projekt traje do 2018. godine, a kroz edukacije i mjerenja motoričkih znanja djece u dječjim vrtićima u okolici Zagreba, Splitu i Osijeku studenti će učiti o važnosti kvalitete kretanja i motoričkih znanja predškolske djece i kako ih mjeriti. Ove akademske godine provodit će se i programi vježbanja u dječjim vrtićima u kojima će studenti sudjelovati kao asistenti kineziologu i odgajatelju.

Pitanja i prijave na e-mail: motoricki.razvoj@kif.hr