Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Rezultati netom objavljenog istraživanja u povodu Svjetskog dana debljine koji se obilježava 11. listopada pokazuju da je na globalnoj razini epidemija dječje pretilosti još uvijek u punom jeku. Broj debele djece na svijetu davno je premašio 100 000 000! 

Konzorcij od preko 1000 znanstvenika, čiji su članovi i nastavnici Kineziološkog fakulteta Marjeta Mišigoj-Duraković i Maroje Sorić, predvođen istraživačima sa Imperial College u Londonu, analizirao je podatke o izmjerenoj visini i težini tijela preko 30 milijuna djece (starih od 5 do 19 godina) iz gotovo 200 zemalja. Studija objavljena danas u prestižnom časopisu The Lancet, usporedila je indeks tjelesne mase djevojčica i dječaka od 1975. do 2016. godine, a podaci pokazuju da se pojavnost debljine u svijetu kroz posljednja četiri desetljeća udeseterostručila.

Dok je nekad pretilost u djece bila iznimka, prošle je godine 6% djevojčica i čak 8% dječaka na svijetu bilo debelo, što znači da je ukupan broj debele djece dosegao 124 000 000. Tome treba dodati još i 213 milijuna djece koja imaju višak kilograma, ali još ne pate od pretilosti. Ipak, broj pretile djece na svijetu još uvijek je manji od broja pothranjenih koji iznosi 192 000 000. S druge strane, ako se recentni trendovi nastave, već će 2022. godine na na našoj planeti živjeti više debele nego pothranjene djece.

Gdje je Hrvatska? S učestalošću od 8% debelih djevojčica svrstavamo se na 90. mjesto svjetske ljestvice, dok su dječaci, kojih je debelo čak 14%, na visokom 49. mjestu. Treba dodati da smo prema pojavnosti debljine kod dječaka regionalni prvaci, dok smo u  Europi zauzeli 5. mjesto (iza Grčke, Malte, Cipra i Italije). Nadamo se da će ovi podaci potaknuti odgovorne na planiranje i implementiranje populacijskih politika naimjenjenih  povećanju razine tjelesne aktivnosti hrvatske djece.

Detaljnije informacije, kao i interaktivne grafičke prikaze možete naći na mrežnim stranicama NCD-RisC kolaboracije.

Popis obavijesti
Događaji
27.
Rujan
02.
Listopad
15:00-17:00,
vijećnica KIF-a
05.
Listopad
8:45-14:00,
Kineziološki fakultet
Korisni linkovi


Studijski centar za izobrazbu trenera

Kinesiology


erasmus

Obavijest

Poštovani posjetitelji KIF WEB-a,

Molimo Vas da nam dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije, te ukoliko imate prijedloge i sugestije javite nam na webmaster(at)kif.hr.

Hvala!